Surowce o sprawdzonej i wysokiej jakości do produkcji suplementów diety oraz żywności, dla przemysłu farmaceutycznego i kosmetycznego.

(+48) 605-851-336
info@bio-nutrition.pl

Olej kokosowy virgin

Olej kokosowy virgin (surowy, niewybielony) to najbardziej naturalna postać tłuszczu pozyskiwanego z miąższu kokosowego. Jest on wytwarzany w naturalnych procesach w niskich temperaturach, które nie zmieniają jego właściwości. Obok dających szybką dawkę energii kwasów tłuszczowych w surowym oleju kokosowym dobrej jakości znaleźć można szereg innych, cennych składników. Może być wykorzystywany z powodzeniem zarówno w branży spożywczej, suplementów diety, farmaceutycznej, jak i kosmetycznej.

Zapytaj o produkt

Właściwości i działanie nierafinowanego oleju kokosowego virgin

Wysokiej jakości nierafinowany olej kokosowy virgin jest produktem nieprzetworzonym, pozyskiwanym z miąższu kokosa o właściwej dojrzałości. W przeciwieństwie do oleju rafinowanego olej virgin to produkt surowy i niebielony, o charakterystycznym zapachu, delikatnym smaku. Bez dodatków, sztucznych konserwantów, chemicznej rafinacji. Proces wytwarzania surowca, jaki Ci proponujemy, jest w pełni bezpieczny dla jego składu oraz struktury. Tłoczenie na zimno pozwala zachować wszystkie cenne składniki, jednocześnie wydobywając z miąższu kokosa jego esencję. Choć produkty typu raw cechuje niższa trwałość, klienci chętnie po nie sięgają ze względu na lepsze właściwości i szersze spektrum działania.

Skład surowego oleju pozyskiwanego z kokosa

Dzięki powolnemu procesowi tłoczenia na zimno w oleju nierafinowanym virgin można znaleźć szereg składników odżywczych znanych ze składu kokosa, często występujących nawet w bardziej skoncentrowanej formie. Obecne są one dzięki pozyskiwaniu produktu w pierwszym, najbardziej wartościowym tłoczeniu. Są to witaminy A, D oraz E, a także kwasy tłuszczowe omega-3. Obok nich w dużej ilości, ponad połowie objętości surowca występują cenione w szczególności w dietetyce średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe – laurynowy, kaprylowy, kapronowy oraz. Obok nich obecne są także inne nasycone kwasy tłuszczowe: stearynowy i palmitynowy. Produkt nie zawiera węglowodanów, cukrów, białka czy soli.

Właściwości

Oleje virgin z kokosów stanowią esencję tego surowca. To surowiec wegański, który powstał w procesie tłoczenia na zimno. Dodany do twoich produktów spełnia założenia “czystych etykiet” – clean label, czyli ma prosty skład, bez sztucznych dodatków. To także substancja pozyskiwana zgodnie z założeniami zrównoważonego rozwoju gospodarczego, sustainable. Produkt w naszej ofercie dostarczamy Ci w dogodnej formie. Wybierz beczki lub słoiki w zależności od dalszego sposobu wykorzystanie oferowanego przez nas surowca.

Wpływ oleju kokosowego na organizm

Badania nad olejem kokosowym oraz jego możliwym wpływem na organizm w zastosowaniach spożywczych oraz zewnętrznych są stale prowadzone. Ich wyniki sugerują wykorzystanie surowca w kosmetyce – pielęgnacji oraz łagodzeniu stanów zapalnych skóry, odżywianiu włosów. To także substancja mogąca znaleźć zastosowanie w profilaktyce chorób układu krążenia, serca, zwalczaniu otyłości czy problemów neurologicznych.

Szerokie spektrum zastosowań oleju kokosowego virgin

Olej kokosowy virgin znajduje zastosowanie w produkcji wielu artykułów. Jest także bardzo często spotykany w sprzedaży samodzielnie, porcjowany w słoikach o różnych objętościach. Dzięki możliwości bezpośredniego spożycia produktu o sprawdzonym pochodzeniu stwarza doskonałą bazę lub dodatek spożywczy. Surowiec nie ma skłonności do wywoływania reakcji alergicznych w kontakcie ze skórą, a zawartość witamin oraz kwasów tłuszczowych pozwala na pozytywne oddziaływanie zewnętrzne.

Profilaktyczne zastosowania olejów kokosowych w diecie

Olej kokosowy polecany jest przez wielu dietetyków jako jeden z tłuszczów uzupełniających zdrową dietę. Może być wykorzystywany jako wzbogacenie smaku, aromatu oraz wartości spożywczych różnorodnych potraw, również wypieków. Wybierany jest również przez sportowców jako dobre źródło kwasów MCT, przyjemne w smaku i zapachu. Ważne jest stosowanie go w odpowiedniej ilości, by nie wpłynąć negatywnie na gospodarkę tłuszczową organizmu przez nadmierną podaż nasyconych kwasów tłuszczowych.

Produkty kosmetyczne i pielęgnacyjne na bazie surowego oleju kokosowego

Surowy olej kokosowy w temperaturze pokojowej do około 25 stopni Celsjusza ma postać stałą, powyżej tej wartości płynną. Dlatego też jest dobrą naturalną bazą kosmetyków, w tym również produktów wegańskich. Pod wpływem temperatury ciała będzie bowiem przybierał płynną postać, idealnie nadając się do natłuszczania, odżywiania włosów podczas olejowania czy innych zabiegów kosmetycznych. Może także stanowić dodatek do produktów kosmetycznych, dzięki któremu zyskują one lekko egzotyczny aromat kokosa oraz jego cenne właściwości.

Postaw na naturalne surowce do bezpośredniej sprzedaży lub produkcji w branży spożywczej, suplementów, farmaceutyków czy kosmetycznej. Każda z oferowanych substancji ma sprawdzone, starannie weryfikowane pochodzenie oraz proces produkcji. Poddawana jest także regularnym kontrolom w akredytowanych laboratoriach, by jej skład i działanie utrzymywały się na stałym, wysokim poziomie. Zapraszamy do stałej współpracy. Skorzystaj z naszej oferty jeszcze dziś!

Call Now Button