
Olej kokosowy MCT
Olej kokosowy MCT to współczesny surowiec wysokiej jakości szeroko wykorzystywany w dietetyce i kosmetologii. Może być składnikiem produktów spożywczych, odżywek, kosmetyków czy suplementów diety. Dzięki swoim właściwościom cenią go w szczególności osoby będące na specjalistycznych dietach, ale również takie dbające o wygląd. Czym jest kokosowy olej, co właściwie oznacza MCT, jakie są różnice między tymi substancjami? Poznaj również postaci kokosowego MCT w naszej ofercie.
Spis treści
Co to jest?
Właściwości MCT
Pozyskiwanie
Postaci MCT
Zróżnicowana zawartość kwasów tłuszczowych
Emulsja, proszek czy płyn?
Czy MCT to to samo co olej z kokosa?
Czym jest olej kokosowy MCT?
Olej kokosowy składa się z wielu zróżnicowanych frakcji kwasów tłuszczowych. Duża część z nich określana jest jako MCT, to około 60%. Kwasy kapronowy, kaprylowy, kaprynowy oraz laurynowy o średniej długości łańcucha węglowego mają szereg właściwości pozytywnie wpływających na organizm. Są skuteczne zarówno w przypadku spożywania, jak i stosowania zewnętrznego. Wyizolowane poszczególne rodzaje naturalnych kwasów tłuszczowych mogą być sprzedawane w różnych postaciach, by ułatwić ich użycie w składzie produktów czy włączenie do diety.
Właściwości MCT – Medium-chain triglycerides
Czym jest MCT? To Medium-chain triglycerides, kwasy tłuszczowe, których łańcuchy węglowe mają średnią długość, od 6 do 12 atomów węgla na cząsteczkę. Oprócz budowy chemicznej łączą je również szczególne właściwości. Są stosunkowo szybko przyswajane przez organizm. Prędkość metabolizmu zależna jest od długości łańcucha. Energia dostępna jest szybko, w odpowiedniej dla organów postaci. Dodatkowo kwasy wykazują działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze czy przeciwwirusowe. Mogą mieć pozytywny wpływ na nadciśnienie tętnicze czy problemy z podwyższonym poziomem tak zwanego złego cholesterolu.
Pozyskiwanie oleju kokosowego
Produkty dostarczane przez naszą firmę pochodzą z naturalnych źródeł. Staramy się, aby nie tylko proces ich produkcji był wolny od zbędnych substancji, ale również sama uprawa czy zbiory odbywały się w optymalnych warunkach. Finalnie olej kokosowy wykorzystywany do produkcji MCT nie zawiera dodatków oleju palmowego oraz innych zbędnych substancji. MCT w różnych postaciach jest produktem wegańskim, paleo, keto, jednocześnie bezglutenowym i niezawierającym GMO. Cechy te są szczególnie cenione przez coraz szersze grono odbiorców zwracających szczególną uwagę na dietę.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe w oleju kokosowym
Kwasy tłuszczowe MCT występują w naturalny sposób w oleju kokosowym, dlatego jest on idealnym ich źródłem do dalszego przetwarzania. Proporcje poszczególnych średniołańcuchowych kwasów to zwykle:
- kwas laurynowy, dodekanowy C-12 około 47%,
- kwas kaprylowy, oktanowy C-8 – 7%,
- kwas kaprynowy, dekanowy C-10 – 6%,
- kwas kapronowy lub heksanowy C-6 – 0,5%.
Pozostałe składniki oleju to przede wszystkim tłuszcze o długim łańcuchu węglowym, mniej istotne w zastosowaniach. Dlatego z czystego oleju przygotowywane są produkty MCT. Dzięki odpowiednim technologiom udaje się z surowców uzyskać substancje o pożądanych właściwościach do określonych zastosowań.
Wybierz olej MCT z kokosa. Poznaj dostępne postaci
Olej MCT z kokosa dostępny jest w różnych postaciach, co ułatwia jego stosowanie w szczególności w branżach produkcyjnych spożywczych. W naszej ofercie znajduje się surowiec czysty, pochodzący w 100% z kokosów. Poszczególne propozycje zostały przygotowane pod kątem różnych zastosowań, zróżnicowanych proporcji poszczególnych składników, dzięki czemu ich działanie może być nieco odmienne. W naszej ofercie w zależności od Twoich potrzeb możesz znaleźć MCT w dopasowanych opakowaniach i formach, ułatwiających wykorzystanie w produkcji czy redystrybucję.
Zróżnicowana zawartość kwasów tłuszczowych
W zależności od tego, jakie efekty ma przynosić zastosowanie MCT, może być konieczne dostarczenie surowców o określonej zawartości poszczególnych kwasów tłuszczowych. Kwas kapronowy C-6 jest najszybciej metabolizowany, ale nie jest smaczny i może powodować problemy trawienne, dlatego zwykle nie jest pożądany. C-8 to jeden z ważniejszych składników MCT, metabolizowany do ketonów szybko przyswajanych przez mózg, działa także dobrze na układ pokarmowy. C-10 również jest istotny, wpływając między innymi na cholesterol. Proponujemy produkty standaryzowane na proporcje C8 do C10 60:40, 70:30 czy 80:20, a także czyste źródło C8.
Emulsja, proszek czy płyn?
Oprócz czystych źródeł poszczególnych kwasów tłuszczowych w 100% z kokosa przygotowywanych w kapsułkach, butelkach czy beczkach w zależności od potrzeb, w naszej ofercie znajdziesz także specjalnie przygotowane produkty. Sprawdź nasze MCT w proszku pozyskiwane w pełni z kokosu, zawierające nawet 75% oleju. Postać proszku pozwala na łatwe dalsze przetwarzanie, przygotowywanie zimnych lub ciepłych napojów. Nie zawiera maltodekstryny. Jeżeli wolisz płynny MCT, możesz wybrać czysty produkt niezawierający GMO, oleju palmowego czy glutenu. Proponujemy również gotowe emulsje oraz ich koncentraty, bez węglowodanów, łatwe w przygotowaniu.
Olej MCT a olej kokosowy. Czym się różnią?
Jeżeli zastanawiasz się jeszcze nad różnicami między olejem MCT a olejem kokosowym, zwróć uwagę na zawartość poszczególnych kwasów tłuszczowych. Produkty zawierające skondensowane MCT nie muszą mieć źródła w oleju kokosowym, natomiast sam coconut oil jest dobrym źródłem MCT, w szczególności C-12, C-10 oraz C-8. Zatem kokosowy olej to kwasy tłuszczowe MCT w naturalnych proporcjach, zawierające również dużą ilość innych kwasów tłuszczowych. Sprawia to, że wykazują się słabszym kierunkowym działaniem w porównaniu do specjalnie przygotowanych substancji z MCT pozyskiwanych z naturalnych źródeł.
Olej kokosowy dobrym źródłem MCT
Dzięki unikatowemu składowi, stosunkowo prostemu sposobowi pozyskiwania oraz obróbki oleje z kokosów są doskonałym surowcem na dalsze przetwarzanie i izolowanie poszczególnych kwasów tłuszczowych MCT. Produkt oczyszczony we właściwy sposób nie ma nieprzyjemnego smaku czy zapachu, sprawia, że może być neutralnym smakowo składnikiem wielu kompozycji. Wybierając kwasy tłuszczowe pochodzące z naturalnych roślinnych źródeł, masz pewność ich jakości, zgodnej z wegańskim podejściem do diety i życia.
Standaryzowane MCT z oleju kokosowego
Wybierając lub tworząc produkty zawierające MCT, warto stawiać na jakość i określony skład. Standaryzowany olej MCT reguluje proporcje poszczególnych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu również właściwości produktu są proste do określenia, a odbiorcy otrzymują jasny komunikat, co kupują. Proszek, emulsja, postać płynna – każda z nich może być przez Ciebie wykorzystana. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą i kontaktu. Wybierz doskonałą jakość jeszcze dziś.