
Naturalne dodatki do żywności
Naturalne dodatki do żywności mogą pomóc w urozmaiceniu codziennej diety, zapewnić odpowiedni poziom niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych. Różnorodne półprodukty pochodzenia naturalnego, niejednokrotnie określone mianem suplementów diety pozyskiwane są z roślin oraz mleka, ryb i organizmów morskich. Wykorzystaj je w komponowaniu jadłospisu, aby bez obaw dostarczać cennych składników odżywczych.
Naturalne dodatki do żywności to cenne oleje, wyciągi i sproszkowane, skoncentrowane składniki o dobroczynnym działaniu. Przybierają różnorodną formę, aby łatwiej można było je włączyć do pożywienia. W wielu przypadkach mają neutralny lub łagodny smak i aromat. Sprawdź, jakie składniki odżywcze warto wziąć pod uwagę, komponując codzienne posiłki, aby wspierać zdrowie czy walkę z dolegliwościami.
Składniki odżywcze prosto z natury
Naturalne wysokojakościowe białko, nasiona, jagody czy tłuszcze roślinne i zwierzęce? Wyekstrahowanych w nowoczesny sposób cennych składników jest wiele, a stałe badania nad składem i sposobami pozyskiwania pozwalają na uzyskanie najlepszych formuł. Nowoczesne laboratoria opracowują innowacyjne produkty, aby sprostać wymaganiom konsumentów oczekujących najwięcej.
Tłuszcze roślinne z orzechów kokosowych
W przypadku oleju z kokosa to źródło oraz metoda pozyskiwania decydują o jego właściwościach. Wybierz olej kokosowy bez tłuszczów trans czy heksanu, również w postaci smacznej śmietankowej emulsji. Sprawdź nasze produkty i wybierz te, które najbardziej odpowiadają twoim potrzebom, również w postaci kompleksowych specyfików z MCT.
Oleje morskie i ich znaczenie w diecie
Zdrowe kwasy tłuszczowe Omega-3 EPA i DHA, Omega-6 oraz ich właściwa proporcja w diecie są niezwykle ważne, podobnie jak witaminy A oraz D. Naturalne źródło zdrowych tłuszczy znajduje się w olejach pozyskiwanych z ryb morskich oraz krylu. Bez właściwej podaży mogą pojawić się problemy z utrzymaniem w zdrowiu układu sercowo-naczyniowego, stawów czy mózgu i oczu.
Oleje i nasiona roślin
To w większości z nasion pozyskuje się oleje roślinne, które są bogactwem witamin oraz niezbędnych do życia kwasów tłuszczowych. Same nasiona zawierają dodatkowe cenne składniki, minerały, białko, błonnik i witaminy. Nasiona Chia, ziarna kakaowca, a może strąki chleba świętojańskiego? Oprócz typowych składników takich jak siemię lniane czy wiesiołek, również mniej popularne składniki mogą dostarczyć wielu odżywczych substancji.
Białka roślinne i zwierzęce
Białko z roślin może być również wysokowartościowym produktem. Podobnie jak białka pozyskiwane z serwatki, również te z nasion dostarczają organizmowi niezbędnych łańcuchów aminokwasów. Produkty z białkiem mogą również zawierać kompleks witamin i minerałów naturalnego pochodzenia. Lekkostrawna postać to lepsze przyswajanie i mniej negatywnych skutków dla osób mających problemy trawienne.
Naturalne produkty odżywcze, które łączą w sobie również cechy środków farmaceutycznych, określa się mianem nutraceutyków. Do nich należy spora część dodatków do żywności. Mają one na celu oprócz odżywienia również konkretne oddziaływanie na organizm. Uzupełniają dietę w składniki naturalnego pochodzenia, zwykle deficytowe w klasycznym sposobie odżywiania.
Wiele ze zdrowych dodatków może mieć pochodzenie w pełni wegańskie, roślinne. To również cenne białka pozyskiwane z nasion lnu czy konopi. Dzięki zwierzętom pozyskiwane są białka z serwatki, dobrze przyswajalne w związku z procesem fermentacji. Tłuszcze morskie powstają w wyniku przetwórstwa rybnego oraz krylu, z różnych gatunków w zależności od potrzeb.
Dobrym dodatkiem są także kompozycje z różnych nutraceutyków. To dopracowany skład o specyficznym, najczęściej kierunkowym lub kompleksowym działaniu. Produkty organiczne, wegańskie, zwykle silnie skoncentrowane znajdują swoje miejsce w wielu zdrowych dietach odżywczych czy redukcyjnych.
Naturalne dodatki do żywności, czyli tzw. zdrowe E to sposób na nadanie produktom czy daniom określonych właściwości odżywczych lub pod kątem konsystencji, koloru czy smaku. Można to zwykle osiągnąć w naturalny sposób, bez stosowania sztucznie tworzonych związków chemicznych. Substancje i składniki pochodzenia naturalnego są zwykle bardziej wartościowe, łatwiej przyswajalne, choć czasem na etykiecie oznaczone symbolem E, pochodzą w pełni z natury.
Dlaczego warto postawić na naturę?
Od wielu wieków ludzie odżywiali się dzięki temu, co dostarczała im natura. Zmiany, jakie zaszły w XX wieku, miały ogromny wpływ na to, co pojawia się na talerzu. Chemiczne, czasem bardzo niezdrowe dodatki do żywności używane były, aby poprawić jej właściwości i estetykę, bez głębszej refleksji dotyczącej oddziaływania na organizm. Choć obecnie tendencje te się zmieniają, warto już teraz wybierać produkty organiczne, naturalne oraz wartościowe dodatki do nich.
Pozbądź się chemii z pożywienia
To, co potocznie określamy “chemią” w jedzeniu, czyli sztuczne dodatki, konserwanty i substancje aromatyzujące, choć w dopuszczalnych przepisami ilościach, zwykle nie ma pozytywnego oddziaływania na organizm. Byłaby zbędna, gdyby produkt był świeży, w naturalny sposób przechowywany czy przygotowany. Dlatego zamiast żywności o długim terminie przydatności do spożycia i długą listą niepotrzebnych sztucznych dodatków, wato wybrać produkty naturalne o prostym składzie i jasnym działaniu.
Zdrowa i urozmaicona dieta to podstawa działania
Zawsze, jeżeli decydujesz się na zdrowe dodatki do pożywienia, musisz pamiętać, że to właściwa pełnowartościowa dieta powinna być podstawą Twojego odżywiania. Żaden suplement diety nie zastąpi w pełni odpowiedniej diety. Mimo to warto skorzystać z gotowych wartościowych produktów o dopracowanych składach, by móc zapobiegać niedoborom i równoważyć błędy żywieniowe.
Planujesz swój sposób odżywiania czy też opracowujesz nowe składniki diety dla określonej grupy osób? Z pewnością chcesz, aby oprócz osiągania zamierzonych celów takich jak lepsze samopoczucie, zdrowie czy redukcja wagi, dieta była również smaczna i zdrowa. Stosując wysokiej jakości produkty pochodzenia w pełni naturalnego, często w skondensowanej, łatwiejszej do przyswojenia formie urozmaicasz jadłospis i pomożesz w osiąganiu odpowiednich wartości odżywczych nawet przy redukcji kaloryczności dań. Sprawdź jeszcze dziś naturalne dodatki do jedzenia dostępne w Bio-nutrition i wybierz produkty, które pomogą w osiągnięciu Twoich celów żywieniowych.