
DHA z alg jako alternatywna dla produktów wegańskich
DHA z alg to współczesny sposób na pozyskiwanie niezbędnych w diecie nienasyconych kwasów tłuszczowych ze źródeł innych niż olej rybi. Jest doskonałą alternatywą dla wegetarian i wegan, którzy nie akceptują produktów wytwarzanych ze zwierząt. Oleje pozyskiwane z alg nie mają charakterystycznego rybiego aromatu i smaku, dlatego też często wykorzystywane są w suplementach diety dla dzieci. Sprawdź, czym wyróżnia się olej z alg i wybierz produkt najwyższej jakości.
Spis treści
Właściwości i znaczenie kwasu DHA
Czy to dobry wybór dla dzieci?
Algi czy ryby?
Dlaczego wielonienasycony kwas DHA z alg morskich jest tak ważny?
Olej DHA z alg morskich to propozycja uzupełnienia codziennej diety w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 skierowana w szczególności do wegan i wegetarian. To w ich diecie może brakować niezbędnych kwasów tłuszczowych, które trudno jest dostarczyć w diecie niezawierającej produktów odzwierzęcych. Algi morskie, zielone glony w zależności od gatunku mogą być doskonałym źródłem tłuszczu. Choć proces pozyskiwania nie jest prosty, jakość i właściwości surowca są doskonałe.
Zrównoważony proces pozyskiwania surowca
Oferta naszej firmy Bio Nutrition obejmuje olej z alg produkowany w sposób zgodny ze zrównoważoną gospodarką morską. Oznacza to, że procedura pozyskiwania alg nie ma negatywnego wpływu na ekosystem, środowisko naturalne. Rejony wzrostu alg położone są z dala od zanieczyszczeń, co pozwala na uzyskanie równie czystego, nieskażonego metalami ciężkimi surowca. Algi czerpią to, co najlepsze z wód morskich, a my dzięki właściwemu procesowi produkcji możemy stworzyć wysokiej jakości olej w beczkach lub kapsułkach, zachowując wszystkie pożądane cechy surowca.
Rola kwasów DHA i EPA w organizmie ludzkim
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT z grupy omega-3 to przede wszystkim DHA – dokozaheksaenowy, a także EPA – eikozapentaenowy. Organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie w takiej ilości, aby zaspokoić swoje zapotrzebowanie. Działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe kwasów z tej grupy jest kluczowe dla ludzi w każdym wieku, podobnie jak wsparcie w funkcjonowaniu układu nerwowego. Ponieważ antagonistą dla omega-3 jest omega-6, bardzo ważne są odpowiednie proporcje tłuszczów z tych grup w diecie codziennej. Niestety, tradycyjna polska kuchnia, dania z kategorii fast food oraz przyzwyczajenia i nawyki najczęściej nie pozwalają na dostarczanie odpowiedniej ilości omega-3 wraz z pożywieniem.
Współczesna alternatywa czy zdrowa żywność znana od wieków?
Choć sam olej i zdrowe kwasy tłuszczowe pozyskuje się z alg od stosunkowo niedawna, same algi jako element diety znane są w niektórych rejonach od wieków. Jako źródło zdrowych kwasów tłuszczowych stanowią coraz lepiej sprawdzającą się ideę w przemyśle spożywczym. Olej z alg ma według wielu osób lepsze właściwości smakowe i zapachowe niż tran czy oleje rybie. Choć najczęściej spotykane algi nie zawierają procentowo dużej ilości kwasów tłuszczowych, to istnieją specjalne odmiany, mikroalgi pozwalające na większą wydajność surowca.
Dlaczego DHA z alg jest lepsze niż sam surowiec?
Olej pozyskiwany z alg już w niewielkiej ilości pozwala na zaspokojenie dziennego zapotrzebowania organizmu na kwasy DHA. Gdybyś chciał spożywając algi, przyjąć tę samą ilość DHA, jednocześnie musiałbyś spożyć wiele innych składników zawartych w algach, niekoniecznie korzystnych w tej ilości dla zdrowia. Konsystencja czy smak też niekoniecznie będzie odpowiedni. Algi hodowane do pozyskiwania oleju mają kontrolowane warunki wzrostu, nie są narażone na zanieczyszczenia i inne niepożądane czynniki fizykochemiczne.
Czy olej z alg DHA dla dzieci to dobry wybór?
Badania prowadzone przez U.S. FDA – United States Food and Drug Administration dowiodły, że olej z alg DHA Crypthecodinium cohnii jest produktem bezpiecznym. Jest także rekomendowany do stosowania w diecie dzieci oraz niemowląt. Dlatego też właściwie przygotowany, czysty surowiec będzie odpowiedni w suplementacji diety dzieci kwasami DHA. Podany w przystępnej formie jest tak samo dobrze przyswajalny jak oleje rybie, na przykład z łososia.
Wegański produkt na miarę czasów
Jedną z cech uznawanych za istotną zaletę jest pochodzenie oleju algowego. Produkt wegański może być potencjalnie mniej uczulający niż oleje z ryb. Nie jest także narażony na występowanie w składzie zanieczyszczeń czy metali ciężkich, jak w migrujących po różnych wodach rybach. Weganie i wegetarianie docenią uznawane za roślinne źródło DHA, do pozyskiwania którego nie jest konieczne wykorzystanie surowca zwierzęcego.
Właściwości oleju zawierającego DHA jako surowca
W naszej ofercie wysokiej jakości olej dostępny jest w beczkach oraz kapsułkach, przygotowanych do dystrybucji. Ma postać oleistego płynu o neutralnym smaku i zapachu. Nie zmienia smaku potraw, żywności, których może być częścią. To doskonały surowiec do wykorzystania przy produkcji suplementów diety o wegańskim charakterze. Z powodzeniem sprawdza się także jako samodzielny suplement porcjowany w kapsułki.
Suplementacja kwasu DHA z alg morskich czy ryb?
Wiele osób może zadawać sobie pytanie, jakie źródło DHA z alg czy ryb będzie lepsze? Ponieważ kwasy tłuszczowe omega-3 z obydwu tych źródeł są tak samo dobrze przyswajalne, to jednak wegańska alternatywa może mieć lepszą przyszłość. Istnieją mniejsze obawy o zanieczyszczenie surowca, który uprawiany w kontrolowanych warunkach może mieć nawet lepsze właściwości niż pozyskiwany z innych źródeł.
Nowoczesne źródło i technologie produkcji
Proces produkcji alg, z których wytwarzane są oleje, jest zaawansowany technologicznie. Dzięki temu surowiec ma pożądaną czystość, a jego właściwości są stałe. Nadal jest to doskonały surowiec naturalny, o sprawdzonej wysokiej jakości. Uprawa alg prowadzona w morzu, w maksymalnej odległości od zanieczyszczeń. To sprawia, że olej nie zawiera nawet śladowych ilości dioksyn, rtęci czy bisfenoli. Jest bezpiecznym źródłem DHA dla dzieci, osób starszych czy kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Czystość surowca z pewnego źródła
Mimo iż proces produkcji oleju z alg DHA prowadzi do wytwarzania czystego suplementu diety, wszystkie nasze surowce poddajemy regularnym kontrolom. Zrównoważona pod kątem gospodarki uprawa to nie wszystko. Akredytowane laboratoria wykonują badania surowców pod kątem zawartości substancji czynnych, zanieczyszczeń czy zmian w strukturze. Tylko produkty najwyższej jakości o niezmiennych właściwościach możesz zakupić w Bio Nutrition.
Naturalne wegańskie źródło NNKT z grupy omega-3 ma szansę na zdobycie rynku suplementów diety dla osób w szczególny sposób dbających o swoje zdrowie. Razem z nami możesz wprowadzić przyjazny konsumentom produkt spożywczy lub suplement wysokiej jakości. Zapoznaj się z naszą ofertą i rozpocznij współpracę jeszcze dziś!